Re: Copeland Close, Warton.

OPINION

Background

I am instructed by North Warwickshire Borough Council (“the Council”) to
advise about a potential enforcement issue relating to plot 4 on a residential

estate at land rear of 1 to 6 Copeland Close, Warton (“the Site™).

From the planning history of the site, the following is relevant to this advice:

2.1. 29 April 2015 — outline permission granted for residential
development at the site (“the OP”). All matters were reserved apart

from access.

Condition 20 provides:

Prior to the commencement of development a scheme for the
disposal of foul and surface waters shall be submitted to and
approved in writing by the Local Planning Authority. The

scheme shall address and achieve the following matters.

(d) A fully labelled network drawing showing all dimensions
of all elements of the proposed drainage system including an

on/offline control devices

Reason

To prevent pollution of the water environment and to

minimize the risk of flooding on or off the site and to ensure



2.2.

that an integrated design solution addresses the water

environment.

Condition 26 states:

The approval of reserved matters referred to in condition 1
shall include drawings to show existing and proposed
levels, incorporating finished floor levels, eaves and ridge
heights for both the proposed development site and on

neighbouring land for comparison.

Reason

In the interests of the amenities of the area.

26 March 2018 — reserved matters are approved.

With regard to plot 4, plans and elevations were approved
(7503 253C). This plan does not show finished floor levels.
However, they do show 4800 mm to the eaves from first floor level
(“FFL”), and 8000mm from FFL to ridge, so a relatively accurate
approximation could be made. Strictly speaking, this plan does not
meet the requirement of condition 26. Nonetheless, it has been

approved by the Council.

Approved site sections plan (7503 450C) shows that plot 4 includes
an AOD of 81m. This plan is scaled and so shows a FFL for plot 4
as 2.2 metres, giving a FFL of 83.2m above AOD.

The same plan shows the height to ridge is 8m, a total height of 91.2m
AOD.



2.3. 27 March 2018 — condition 20 is discharged (DOC/2017/0042). The
Approved Engineering Plans (ENG 100 P8) show a FFL AOD as
83.90m. If the 8m FFL to ridge is added, then this is a total height of
plot 4 of 91.9m AOD.

3. Plot 4 is now constructed, and the developer in their advice from their counsel,
says is occupied. It has been constructed in accordance with the Approved

Engineering Plans and so sits at 91.9m AOD.

4. It is worth noting at this level, as it is in the Board Report on the withdrawn
retrospective planning application (PAP/2018/0716), that the cause of the
increase is overall height is not because the buildings are larger, but because

the ground levels have increased.

5. I am instructed to advise upon whether the finished floor levels approved
through the discharge of the pre-commencement conditions attached to the
outline consent, take precedence over the plans approved under the reserved

matters approval.

Discussion

Expediency

6. In this instance it is worth examining this case at the potential remedy before
examining the detail. Assuming, therefore, that the approved plan in the RMA
takes precedence over the plan in the discharge of condition. That being the
case, the ground level of 83.90m (as built) is in breach of the approved AOD
(83.2m). This would amount to a breach of planning control. If'this is correct,

would it be expedient to take enforcement action?

7. Section 172(1) TCPA states (my emphasis):



10.

11.

(1) The local planning authority may issue a notice (in this Act referred
to as an “enforcement notice”) where it appears to them—

(a) that there has been a breach of planning control; and

(b) that it is expedient to issue the notice, having regard to the provisions

of the development plan and to any other material considerations.

Clearly this is a discretionary power (the LPA may...) to issue an enforcement
notice. The LPA must consider whether it would be expedient to issue the EN.
The expediency test is taken as meaning the balancing of the advantages and
disadvantages of the course of action (R. (Ardagh Glass Ltd) v Chester CC
[2009] Env. L.R. 34 at [47]). The LPA must also have regard to the provisions
of the development plan and other material considerations. The consideration
of material considerations would be any planning harms that the breach of
planning control causes. Plainly the simple breach of planning control, i.e. a
technical breach, is not necessarily always going to result in the issuing of an
EN because to do so would only clear the first hurdle in s.172. The LPA must

go on to consider the planning harm.

It is my very strong view, that in these circumstances it would not be expedient
to issue an EN. There does not appear to be any planning harm from the breach
of planning control, beyond the technical breach assuming it exists. The
shading plans show no material change in the impact. This is not a case where
the as permitted plans result in no shading of a neighbouring dwelling and the

as built shows a principal elevation in shade for significant periods of time.

This view is shared by the officer who wrote the Board Report for the
withdrawn retrospective planning application. If those instructing me disagree
and believe that the as built position does result in planning harm, then plainly
the officer who wrote the officer report on the withdrawn application could
not write the officer report. The assessment would need to be conducted by a

different officer.

I stress, that if there is to be a reassessment of the planning harm, then it must

be done in accordance with that officer’s professional obligations. Given the



12.

13.

shading plans available, an argument that a conclusion of planning harm on
the basis of shading is unreasonable, would have a reasonable prospect of

SucCcCeEss.

If an EN is issued, assuming that there has been a breach of planning control
which I will address in due course, then the LPA is at risk of legal challenge
on the expediency of issuing the EN - R. (Gazelle Properties Ltd) v Bath and
North East Somerset Council [2011] J.P.L. 702).

It is my strong advice, on the evidence I have seen, that assuming there has
been a breach of planning control, then it would not be expedient to enforce

since there is no material planning harm.

Which plan takes precedence?

14.

15.

16.

17.

The issue of which plan takes precedence— the RMA AOD level or the
discharge of condition 20 plan — will determine whether there has been a
breach of planning control. If it is the former, then there has been a breach. If

it is the latter, then there has not.

In any event, the answer to this question is entirely academic in light of my

advice above.

I have seen the advice of Ms Pindham for the developer. On the question of
whether there has been a breach of planning control, I reach the same
conclusion for slightly different reasons. It is my view that there has been no

breach of planning control.

The assessment of which plan takes precedence will be based upon three

considerations:



18.

19.

20.

21.

17.1.  Is there a hierarchy of permissions/approvals between a grant of
planning permission, a reserved matters approval and a discharge of

condition?

17.2.  Does the sequence in which plans were approved matter?

17.3.  Should a practical or common-sense approach apply?

In response to the first, the simple answer is that they all have a part to play.
As seen in the recent judgment of the CoA in Fulford PC v York Council
[2019] EWCA Civ 1359 at [40]:

If a developer were to ask: what development is permitted by the outline
permission, the only possible answer is that the permitted development
is to be found in the package consisting of the outline permission, any
approval of reserved matters, and any subsequent non-material

changes.

The outline permission sets the principle for the development with the detail
to be agreed as part of the reserve matters approval. Whether plans are
approved as part of a reserved matters approval or a discharge of condition is
not in itself determinative, provided that they both stay within the boundaries
set out in the outline planning permission. Because the approval of reserved
matters and the discharge of the condition derive from the grant of outline

planning permission, there is no statutory hierarchy between the two.

It strikes me that the judgment would be that the Council consider both plans
to be acceptable otherwise they would not have consented them. The order in

which they were approved is not determinative in this conclusion.

As observed by Ms Pindham, the overwhelming direction of travel in the
recent judgments of the Supreme Court is to seek to inject a degree of
commonsense into the interpretation of planning permissions. This would

include the suite of documents that form the permitted development, as set out



22.

23.

above — see Lambeth LBC v Secretary of State for Communities and Local
Government [2019] UKSC 33 and Trump International Golf Club Ltd v
Scottish Ministers [2015] UKSC 74.

I consider it highly likely that a court would consider that the Council has

consented to the amended ground level:

22.1.  The discharge of condition plan is a more clear technical drawing that

the cross sections.

22.2. It is the later of the consented plans.

22.3.  There is no material planning harm in the increased height and so
there does not appear a coherent planning reason not to consent the

increased height.

22.4.  There is nothing to suggest that this was an error on the part of the

LPA.

Finally, in light of the above, I strongly advise against the making of a breach
of condition notice under s.187A TCPA. Whilst there is no expediency test,
the decision to serve a BCN is a decision of a public body and therefore open
to judicial review. In my opinion the court would very likely find that the

issuing of a BCN was unreasonable, in addition to the arguments above:

23.1.  Whilst it is in breach of the RMA condition 1, the LPA subsequently
consented to the breach of condition plan. Plainly the LPA accepted

the change in levels or it would not have approved those plans.

23.2.  The approvals of the LPA place the developer in an invidious position
since there is no hierarchy in the approved plans. If they build it as
approved in the RMA plans, they are in breach of the discharge of

condition plans, and vice versa.



24, In my strong opinion there has been no breach of planning control and

therefore enforcement action should not be considered.

PHILIP ROBSON

Kings Chambers
Manchester/Leeds/Birmingham

1 September 2019



